Amerikan İç Savaşı 1861-65 yılları arasında ABD‘nin ayrılıkçı eyaletlerine karşı merkezi devletin bunu tanımaması üzerine yaşanmış bir “iç” çatışmadır. Temelinde birçok neden arayabilirsiniz; ancak merkezi ABD yönetimi bu ayrılıkçılığı ortadan kaldırmak için irade göstermiştir.
150 yıllık tarihi gelişim eyaletler arası farkları ortadan kaldırarak eşitlemiştir. Bu durum ABD’nin çok övündüğü demokratik gelişim sürecinin bir başka ifadesidir aynı zamanda.
Avrupa Birliği bir Roma ütopyasıdır. Avrupa’nın birlik oluşu Roma’dan beri devam eden 2000 yıllık bir süreçtir.
Osmanlı, Doğu Roma’nın mirasıdır. 700 yıl gibi zamana yayılması da bu mirasla bağlantılıdır.
Osmanlı sonrasında 50’ye yakın devlet kurulmuştur. 700 yıl boyunca Osmanlı himayesinde göreceli olarak barış içinde yaşayan 50 millet demektir bu; demek ki hem bir arada yaşamışlar hem de varlıklarını sürdürebilmişlerdir.
Tarih boyunca kurulmuş bütün medeniyetler birlik fikri ve pratiğiyle hayat bulmuşlardır.
İnsan aklı, gelişimi birlik, enternasyonalizme yönelir.
Birliğin güçlendiği dönemlerde ilerleme, tersinde de yıkım, savaş, katastrof yaşanır.
Batı medeniyeti ısrarla kendisini Birliğe doğru yönlendirirken, bu medeniyetin takipçisi milletleri sürekli bölmeye, parçalamaya, etnik çatışmaları güçlendirmeye yönelik politikaları tam bir çelişkidir.
Son örneğini Birleşik Krallık’tan ayrılma veya kalmak için İskoçya’nın referandumunda gördüğümüz gibi netice olarak akıl yine oyunu birlikten yana kullanmıştır.
William Wallace çok güçlü bir kahraman, mücadelesi de ilham verici olsa da çağımızda karşılığı yoktur.
Şu soruyu sormamız gerekiyor.
“Batı emperyalizm çağından bu yana kendisi sürekli Birlik olmaya çalışırken neden ısrarla sömürüsü altında yaşayan topraklardaki milletleri parçalamaya, onları bölmeye çalışmaktadır?”
“2006 yılının Eylül ayında Roma’daki NATO Savunma Koleji’nde Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda brifing veren ABD’li bir albay, Türkiye’yi bölen bu haritayı açmış, toplantıyı izleyen Türk subaylar sert tepki göstererek salonu terk etmişti.”
Söz konusu harita bu yazının görseli olarak kullanılmıştır. Haber de Hürriyet‘ten alınmadır. (*)
Haritayı incelediğimizde yeniden düzenleme yapılmak istenen bütün bu coğrafyada çok önemli çatışmalar ve sorunlar yaşanmaktadır.
Bu bir tesadüf mü yoksa bilinçli bir tercih mi?
Bunun cevabını kim verecek?
Kuşkusuz cevabın mümessilini aramak yerine bunun üzerine düşünmek gerekiyor.
Ortada iki örnek var; birinde birlik, beraberlik, demokrasi, hakça paylaşım, diğerinde parçalanma, dağılma, savaş, huzursuzluk ve adil olmayan paylaşım söz konudur.
Hangisini seçelim?
Dağılmayı mı birliği mi?
Öncelikle aklımızı mı yoksa kollarımızı mı güçlendirelim?
(*)http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27248797.asp