Türkiye 2015 yılında kaç kitap okudu?


Geçen hafta Twitter’da küçük bir anket düzenledim. Anketin konusu takipçi arkadaşlarım arasında 2015 yılında kaç kitap okuduğunu öğrenmekti.

Twitter’ın anket uygulamasının çok önemli bir kamuoyu araştırma seçeneği olduğunu düşünüyor; iyi bir Twitter kullanıcı ve takipçisi olarak anket seçeneğini takipçiye sıkıntı vermeyecek sıklıkta ve konu seçimleriyle düzenliyorum.

Öncelikle Twitter’da anketi düzenlediğim tarihte kaç kişi tarafından takip edildiğimin bilgisini vermem gerekiyor; 13.500.

Peki, takipçi profilim nedir?

Anketler biraz da bunu belirlemeye yarıyor. Bu nedenle bilinçli bir twitter kullanıcısı hem takipçilerine dair bilgi almak hem iletişim kurmak için anket seçeneğini kullanabilir.

Anket sonuçlarına dair bu yazıyı kafamda kurgularken son yıllarda yakın dostluk kurduğum dostum yazar Bozkurt K. Yılmaz’dan gelen bir mesajla heyecanlandım.

Bozkurt, aynı anketi bir de kendi takipçileri arasında da yapmak istiyordu. Böylece hem kendi takipçilerinin kitapla ilişkisini öğrenmiş olacak hem de benim anket sonuçlarımın ne mertebelerde yanılma payı içerdiğini görmüş olacaktı.

Bozkurt K. Yılmaz’ın @_bky isimli Twitter hesabını 15.401 kişi takip ediyor.

Twitter’ın bir başka özelliğini de burada paylaşalım; artık gönderdiğiniz tweet’in görüntüleme ve toplam etkileşim sayısını da öğrenebiliyorsunuz.

Anketim 7.379 kullanıcı tarafından görüntülenmiş ancak bununla direkt olarak ilgilenen kullanıcı sayısı 888 kişi olmuş. Bu sayıların aynı oranda Bozkurt K. Yılmaz için de geçerli olacağını tahmin ediyorum.

Gelelim ankete ve sonuçlarına.

Soru şuydu:

2015’te toplam kaç kitap okudunuz?

Kitap

Uzay Gökerman

Bozkurt K. Yılmaz

0

29%

28%

1-5

31%

33%

6-10

19%

17%

10+

21%

22%

Oy Sayısı

547

843

Yaklaşık olarak bir hafta arayla yapılmış ve aynı soruyu sorduğumuz iki anketten birbirine bu kadar yakın sonuçların çıkması açıkçası yapmış olduğumuz kamuoyu araştırmasının herhalde doğruluğunu gösteriyor.

İstatistik bilimiyle uğraşanların buna vereceği elbette başka yorumlar olabilir.

Bir de gelen ilginç yorumları paylaşalım.

Beni en çok güldüren, mutlu eden ve biraz da düşündüren yanıt @HsngkgGktu isimli kullanıcıdan geldi.

“ben valla abi son 10 yılda bir tek senin kitabı okudum başka da okumam galiba.”

Yazar Murat Dural: “Hedef 100’dü ama sanırım 75-8 aralığında tamamlayacağım.” Cevabını ile ilk yorumla tamamen farklı bir açılım yaptı.

Merve Pekdoğan 15 kitap okumuş.

Cemre Soysal 10+

Can Özcan 73.

Faik Ulaş 45-50 arası.

Caner Yalçın 24 kitap.

Murat Dural ayrıca okuduğunuz kitapların listesini tutan Goodreeas uygulamasıyla ilgili de önemli bilgiler verdi. Eğer kitapla yakın ilginiz var ve okuduğunuz kitapların bir listesini tutmak istiyorsanız bu uygulamayı indirmenizi ve kullanmanızı öneririm.

@ErgunVatan son beş yılı özetlemiş;

2011 ? 44
2012 ? 55
2013 ? 73
2014 ? 73
2015 ? 37

Lig Radyo’nun sevilen üyelerinden Cüneyt Kaşeler yılı 50 kitapla tamamlıyor. Ekürisi Ilgaz Çınar 23 kitap okumuş.

Hasan Genç yine gülümseten bir cevap vermiş; “4 tane. Eğer çocuğa akşam yatarken okuduğum kitapları da sayarsak 20’nin üzerindedir.”

Behçet Üstün; 30-0 arası olmalı diyor.

Uğur Akkaya 12 kitap okumuş.

Bilal Karademir 25 kitap.

@basri_1984 9 cilt Game of Thrones okuduğunu belirtirken, Foucoult Sarkacı ile dikkatimi çekiyor.

Babam Ahmet Ümit Aloğlu 30’un üzerinde olduğunun bilgisini vererek bunlardan birinin 1254 sayfa olduğunu belirtip başka bir parantez açıyor.

Kuşkusuz; Kürk Mantolu Madonna boyutlarındaki kitaplarla Murakami’nin 1Q84 isimli eserine benzer kitaplar okuyanların durumu ne olacak sorusuna cevap veremiyorum.

Bu sayılar çok güzel ve çarpıcı; ancak bir başka gerçeği görmemize engel değil; %29 gibi, neredeyse oy kullananların üçte birinin hiç kitap okumadığını öğreniyoruz.

1-5 arası kitap okuyan sayısı da az değil; %31.

Bunu görebilmek için zaten Metro’da Kartal’dan Kadıköy’e kadar yolculuk etmeniz yeterlidir. Çevrenize bakıp kaç kişinin kitap okuduğunu rahatlıkla sayabilirsiniz.

Oysa Moskova Metrosunda durum çok farklı; orada kaç kişinin kitap okumadığını saymak daha kolay.

Geçen sene bir başka araştırma yapmış, okuyucunun e-kitap ile olan ilişkisini sorgulamıştım. (*)

Elektronik ortamda kitap okumak kitap okumanın çok önemli bir aracı olacak durumda; örneğin benim son iki senedir kitap okumayı bu şekilde gerçekleştiriyorum.

Bence yayınevlerinin bunu göz önünde bulundurması da çok önemli; bunu basılı kitabın önüne koymamak için her kitap alana aynı zamanda bunun dijital şeklini de yükleyebileceğimiz bir kod verebilirler ve bu şekilde dileyen evinde kitabını açar, isteyen de benim gibi zaman buldukça açıp telefonundan, tabletinden veya başka bir araçtan e-kitap olarak okur.

Bir araştırma sonucunu paylaşmak istedim.

Kuşkusuz bu iki twitter kullanıcısının takipçileri arasında yaptığı bir çalışma, Türkiye’nin genelini ne kadar bağlar veya temsil eder, bunun cevabını düşünmek gerekiyor.

Biraz üzerinde düşünelim mi?

(*)http://blog.radikal.com.tr/kultur-ve-sanat/e-kitap-ile-basili-kitap-okuma-aliskanligi-uzerine-bir-arastirma-83662

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: