Bir kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı için kuşla ilgili olan ne varsa ilgi çekicidir.
Bir yazar içinse “ben bunu nasıl akıl edemedim” kıskançlığı olabilir; Olmayan Kuşlar Ansiklopedisi.
Bunların her ikisini bir arada hissettim diyebilirim.
Ece Temelkuran sadece kitap yazmamış, bize sanki sosyal içeriğe de sahip doğa ve coğrafya kitabı hazırlamış. Kitaptaki illüstrasyonlar bu anlamda hem çok değerli hem de zihin açıcı olmuş.
Sıralamanın nasıl olduğunu bilemiyoruz; bazen bu fikirler masa başında bir çizerin kaleminden kağıda döküldüğü sırada tesadüfen orada olan yazar tarafından bir anda ortaya atılabiliyor.
Belki M.K. Perker’in böyle bir çalışması vardı, Temelkuran’a gösterdi, o da üzerine kuş karakterleri yazdı.
Kimbilir, son yıllarda çoğalan ve çeşitli televizyonlarda belgesellere konu olan kuş gözlemciliği benim gibi Ece Temelkuran’ı da etkisi altına aldı ve bir yazar yaratıcılığıyla böyle bir esere dönüştü.
Bir arkadaşım sormuştu; “neden kedi, köpek, at değil de kuş?” diye.
Üzerine düşünülmesi gereken soruydu?
Çılgın ve tutkulu kuş gözlemcisi, bir kaç gün önce Kızılırmak Deltası’nda Türkiye için yeni bir tür Gri Başlı Kızkuşu‘nu gören @birddetective Emin Yoğurtçuoğlu‘na göre Anadolu’da kayıtlı 484, Avrupa’da 1002 adet farklı kuş türü var.
Yukarıdaki video Emin Yoğurtçuoğlu’nun instagram hesabından alınmıştır; Gri Başlı Kızkuşu’nu gördükten sonraki heyecanı sanırım arkadaşımın sorduğu sorunun da en güzel yanıtlarından biri oluyor. Aynı tepkileri verebilirdim.
Doğada bir çok canlı ile birlikte yaşıyoruz aslına bakılacak olursa her türün tutkunu, takipçisi mutlak surette farklıdır.
Bu nedenle Ece Temelkuran’ın ortaya çıkardığı eserin bizim gibiler için böyle bir yeri ve ayrıcalığı var; bu kadar uzatıyor olmamın da…
Kitapta bir çok tür var, hepsinin hikayesi farklı ancak beni en fazla güldüreni instagram hesabımdan paylaşmadan geçemedim.
Türün adı; Antenli Cennet Kanaryası…
Şapşal Serçesi türünün hikayesi de en az Antenli Cennet Kanaryası kadar güldürüyor insanı…
Kafes Kuşu türüne ait bilgilerde buram buram feminist duygular yükseliyor…
Olmayan Kuşlar Ansiklopedisi bize Türkiye’deki eksik bir çalışmanın varlığını da gösterdi; hızla artan kuş gözlemcisine karşın kuş türlerine dair kitapların azlığı ya da yetersizliği.
Trakus oluşumu ve onun internet sitesi olmasa ki bu çok görkemli bir organizasyon kuşlara dair bilgiye ulaşmak için kaynak sıkıntısı çekeceğimiz ortadadır.
Yazıda kullandığım görsellere ait kaynaklar:
http://kitapeki.com/tag/olmayan-kuslar-ansiklopedisi/
http://www.hurriyet.com.tr/icimin-hayvanlari-bunlar-40721399
https://www.instagram.com/birddetective/