Gezi Parkı Direnişi’nin kaderini değiştiren olay – 2


20130605-112430.jpg

31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece Gezi Parkı Direnişi’nin kaderini direnenler tarafına değiştirmesi bakımından çok önemliydi.

Olayların büyük bölümü Taksim ve çevresinde gerçekleşirken, Anadolu yakasındaki kalabalıkların merkez üssü Cadde’ydi ve her dakika sayısı, gücü artıyordu.

Kalabalık sabaha karşı yürüyüşünün yönünü Boğaziçi Köprüsü yönüne çevirdi ve günün ilk ışıklarıyla birlikte de karşı tarafa geçip, Taksim’e doğru devam etti.

Bu, iki sene önce 10 Temmuz 2011 günü Fenerbahçelilerin Cadde’deki yürüyüşlerini Köprü’ye yöneltmek suretiyle olayın bütün seyrini değiştirmelerine benzeyen bir eylemsellikti ve Türkiye’de ilk defa gerçekleşiyordu.

1 Haziran günü Köprü’yü geçenlerin arasında mutlaka 10 Temmuz’daki yürüyüş yapanlardan vardır diye tahmin ediyorum.

Sabaha karşı gerçekleşen bu eyleme uyanan İstanbul’da kuşkusuz çok şey değişti.

İnsanlar çeşitli yerleşim bölgelerinde bir araya gelerek büyük kalabalıklar halinde Taksim’e doğru hareket etmeye başladılar ve akşam üzerine doğru artık bu baş edilmesi zor bir güce dönüşeceği bütün görkemi ile ortaya çıkmıştı.

Devlet bu fiili durumdan sonra karşısındaki güçle daha fazla çatışamazdı.

Çünkü başlangıçta Gezi Parkı’nın mevcut halinin korunması adına başlayan direniş kısa bir süre içinde geniş bir toplumsal muhalefet birlikteliğine dönüşmüştü.


Uzay Gökerman
http://www.spor.milliyet.com.tr

One Reply to “Gezi Parkı Direnişi’nin kaderini değiştiren olay – 2”

  1. Babamgilin evililik tarihini de 3 Temmuz’a bağlayacaksın diye korkmuyor değilim sen neyin kafasını yaşıyorsun be adam tamam dergide yazın çıktı yakında dergide baş yazarda olursun kulübün sekreteri de ama böyle bir karakter çok tuhaf çok acıyorum haline.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: